La FAVB i la plataforma Propomoció del Transport Públic lamenten que s’apugin totes les tarifes sense protegir la mobilitat obligada diària de les persones. Aquest és el comunicat que han emès conjuntament i que es pot consultar amb dades interessants sobre el tema aquí
La pujada homogènia de les tarifes evidencia un greu problema i una mancança.
El greu problema de l’endeutament del sistema de transport públic s’ha d’afrontar amb mesures que evitin augmentar l’alt percentatge que signifiquen les aportacions al seu finançament que fan els usuaris a través de la compra dels bitllets. Per dues raons, una per garantir el dret a la mobilitat en una situació en què els viatges són una despesa molt important en la majoria de les economies familiars, i dos, perquè les pujades no ajuden a incentivar el pas del cotxe privat al transport públic en un canvi de model absolutament vital pel futur de la ciutat. En les ATM de Girona, Tarragona i Lleida, a diferència de Barcelona, les tarifes continuen congelades.
Aquests darrers dies l’Ajuntament ha recordat a l’Estat l’incompliment dels seus compromisos en el finançament del transport públic però, recordem que les inversions pendents a la xarxa de Rodalies i carril bus de la B23 són molt més greus.. També, és del tot necessari demanar a la Generalitat que compleixi en l’activació de les noves formes de finançament que preveu la llei 21/2015 que grava, a través de diverses mesures, als qui treuen beneficis de la predominant presència del cotxe privat. I també, el mateix Ajuntament ha d’actuar amb exemplaritat anul·lant definitivament les subvencions al Circuit de Montmeló.
La mancança que trobem en la pujada homogènia dels bitllets rau en la falta de debat sobre quina és la política tarifària adequada que fidelitzi els usuaris habituals del transport públic. És del tot incongruent que la targeta de menys viatges, la T-10, sigui en molta distància el títol més utilitzat. Per altra banda, degut que en la ciutat ha augmentat darrerament molt els usuaris que són turistes, s’han d’estudiar fórmules tarifàries (la PTP en proposa) perquè aquest sector pagui el cost real del transport sense castigar amb pujades als barcelonins o fórmules indirectes, a través d’un fort transvasament de la recaptació de la taxa turística al transport públic i amb polítiques impositives per a aquest fi a la indústria turística.
El malhumor que provoca la pujada del transport hauria d’esperonar als nostres polítics a cercar amb contundència les vies socialment justes que han de portar al necessari canvi de model de mobilitat a la nostra ciutat.
Us convidem a veure el següent vídeo sobre els transports públics a les ciutats espanyoles de la primera meitat del segle XX, vistos a través d’una selecció d’imatges del fons de l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC. Fotografies exposades a SonimagFoto’07, a Barcelona del 3 al 7 d’octubre de 2007.
Comentaris recents