A la vocalia de Cultura tenim les següents línies de treball: Patrimoni, festes del barri i convocatòries culturals. Podeu consultar totes les entrades que hi estan relacionades clicant a l’etiqueta corresponent del blog:
Patrimoni
la Llei del Patrimoni Cultural Català (LPCC 9/1993) defineix com a Patrimoni, “tots aquells béns immobles o mobles, que tenen un valor històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, etnològic, documental, bibliogràfic, científic o tècnic, mereixedors d’una protecció i d’una defensa especials”. Actualment, el concepte de Patrimoni ha canviat en el sentit que comporta conjuminar les necessitats de creixement amb la preservació del patrimoni, dels valors històrics, arqueològics, culturals, paisatgístics i dels recursos naturals, així com els valors socials i d’identitat dels municipis.
Algunes de les amenaces que obren conflictes urbanístics i de Patrimoni són, entre d’altres: la progressiva substitució de sectors dels nuclis històrics per promocions privades d’obra nova; edificis catalogats on s’ha destruït tot l’interior conservant només les façanes a causa d’un canvi d’ús; enderrocaments d’edificis per ruïna o abandonament; obertura de nous establiments sense considerar el valor patrimonial; privatització i venda de béns públics que formen part del Catàleg del Patrimoni.
Davant aquesta situació cal fer un crit d’alerta davant el progressiu deteriorament dels clàssics mecanismes de protecció que han format part de la cultura de la segona meitat del segle XX, condicionats per la pressió turística l’especulació immobiliària, i per això cal elaborar un cens dels conflictes actuals de patrimoni.
Amb aquest objectiu, l’AVV ha endegat aquest any 2018 un projecte de patrimoni sobre el centre històric d’Horta, conjuntament amb El Pou i un grup d’alumnes de 4t d’ESO del centre educatiu La Salle. També formem part de la Taula de la memòria històrica i del patrimoni del districte d’Horta-Guinardó. El barri d’Horta té edificis emblemàtics com la casa del fotògraf (Can Vanis) i la Torre del Moro entre d’altres que formen part del patrimoni del barri i és important preservar-los. També són objecte d’estudi i reivindicació el mercat d’Horta i Can Creuet al carrer Porto.
Convocatòries culturals
Col·laborem en l’organització de diferents activitats culturals com ara:
Les conferències temàtiques que es realitzen el primer dijous de cada mes a la Biblioteca Can Mariner d’Horta.
També hem col·laborat en el projecte de la Commemoració del 50è aniversari de l’arribada del metro a Horta (1967- 2017).
Festes
L’AVV participa en l’organització de les festes del barri, especialment la nostra Festa Major d’Horta que s’acostuma a celebrar durant la segona setmana del mes de setembre.
Horta és el barri més antic del districte al qual dóna nom, amb referències que daten del segle X. El nucli de població va començar a créixer al segle XVI al voltant de la plaça d’Eivissa, un dels centres neuràlgics del barri. Durant les dues setmanes de festa major s’organitzen activitats de tota mena: balls, concerts per als joves, activitats infantils, menjars comunitàries, esdeveniments esportius, gimcanes, etc. La cultura popular del barri, molt rica i variada, també exerceix un paper preeminent en la celebració. Totes les agrupacions del barri formen conjuntament la cercavila d’inauguració, i durant la festa s’ofereixen exhibicions de dansa, balls i un correfoc final.
L’origen de la Festa Major d’Horta es remunta al 10 de setembre de 1731 quan es va celebrar per primera vegada en honor de sant Gaudenci, en agraïment pel do de la pluja. Des de llavors, cada any el 10 de setembre el poble d’Horta el renova en una cerimònia a l’església parroquial de Sant Joan. La geganta del districte d’Horta-Guinardó representa una bugadera, en homenatge a l’ofici que exercien moltes dones del barri. Com que Horta era un lloc conegut per la bona qualitat de l’aigua, durant els segles XIX i XX es van fer famoses les bugaderes del barri, que rentaven la roba de tota Barcelona.
Vine i col·labora!
Comentaris recents