L’economia és un factor essencial en el benestar de les persones. A la nostra associació entenem que les desigualtats d’origen econòmic també cal treballar-les amb transversalitat amb altres àrees (dones, gent gran, medi ambient, consum…). Es tracta de reivindicar serveis socials i equipaments, en lluites contra la pobresa i la desigualtat. Temes relacionats amb el treball i l’atur, el comerç i el consum, les pensions públiques, la pobresa energètica i remunicipalització de l’aigua ens afecten a tots. Podeu consultar totes les entrades que hi estan relacionades clicant a l’etiqueta corresponent del blog:
Treball: Catalunya pateix una situació d’emergència social amb xifres alarmants d’atur, precarietat laboral, pobresa i risc d’exclusió social i d’increment de les desigualtats. La crisi ha augmentat també altres bretxes ja existents a la nostra societat: la de gènere, però també la generacional amb joves i més grans de 50 anys a l’atur i sense expectatives.
Comerç i consum: Cal donar valor les iniciatives locals, entitats i petits comerços socialment responsables, de proximitat i amb vocació per a la transformació social i econòmica. També cal que ens sensibilitzem tots plegats sobre la importància d’adoptar pràctiques econòmiques de producció, distribució, comercialització, consum i estalvi, socialment responsables, participatives, justes i respectuoses amb el medi ambient. Al nostre barri tenim algunes d’aquestes iniciatives, per exemple el Grup de Consum ecològic Ridorta. L’AVV col·labora amb entitats del barri i som membres de la Coordinadora d’Entitats d’Horta.
Pensions: En aquest tema tenim més preguntes que respostes: Quines són les claus que expliquen el buidatge de la guardiola del fons de reserva de les pensions? i quin serà el seu futur? Quines polítiques calen per tal que les pensions no disminueixin encara que cada vegada visquem més anys? Per què cal el fons de reserva de la Seguretat Social? Per què es buida? Per què els jubilats perden poder adquisitiu? I la pregunta clau: Podem aturar tot això?
Pobresa energètica : Segons informa l’Ajuntament de Barcelona, a la nostra ciutat hi ha 170.000 persones que tenen problemes per pagar la factura de la llum, el gas o l’aigua. Segons l’estudi “Indicadors municipals de pobresa energètica a la ciutat de Barcelona”, el perfil més nombrós (67,9%) de persones que viuen en pobresa energètica són dones, en situació d’atur, viuen en règim de lloguer i manifesten principalment problemes per fer front a la factura de la llum. La majoria dels usuaris que van adreçar-se als diferents punts d’assessorament energètic manifestaven dificultats per pagar algun rebut, i una tercera part s’hi va dirigir després de rebre un avís de tall en alguns dels subministraments. A Horta-Guinardó tenim un Punt d’Assessorament Energètic al c/ Llobregós 107. La Favb forma part de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)
Remunicipalització de l’aigua : És el procés pel qual un servei que havia estat públic, com per exemple l’aigua, i ha passat a mans privades, torna a mans municipals. Tenim força arguments per proposar-ho: l’aigua no és una mercaderia, l’aigua és un bé comú i un dret universal, cal fer una gestió transparent i tenir garantia d’aconseguir un servei accessible per a totes les persones. Al món, 235 ciutats o pobles han remunicipalitzat el servei en els últims 15 anys. A Catalunya, hi ha municipis petits que ja ho han fet i compten amb una gestió pública del servei. A Barcelona, la gestió de l’aigua està privatitzada i la remunicipalització és una de les propostes de l’actual consistori. Des de l’AVV estem col·laborant en la recollida de signatures amb la FAVB i més de quaranta entitats que han posat en marxa una campanya per aconseguir que la gestió de l’aigua de la ciutat sigui pública i participativa.
Per tirar endavant tots aquests propòsits ens calen mans i mànigues!
Comentaris recents