El Consorci d’Educació de Barcelona, Escola Nova 21, l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Associació Rosa Sensat s’han aliat perquè tots els centres de la ciutat es formin en innovació educativa. El projecte Xarxes per al canvi tindrà 3 anys de durada i hi participaran un total de 152 centres de Barcelona, 87 instituts i escoles públiques i 65 de concertades.
En el projecte es treballarà per xarxes i es durà a terme en tres fases: a la primera es constituiran 19 xarxes territorials de 6-10 centres educatius cadascuna dinamitzades per cinc professionals del Consorci, amb una dedicació́ de mitja jornada (2017). A les altres dues fases s’hi aniran incorporant altres centres que vulguin fer el canvi. Cada curs està previst que s’incorporin entre 30 i 50 centres i el repte és assolir per al curs 2019-2020 que tots els centres públics d’educació obligatòria de Barcelona estiguin vinculats a la Xarxa per al Canvi del seu territori.
El projecte vol estendre una estratègia d’innovació que “posi al mateix nivell l’equitat i la qualitat educatives”. El novembre passat, el Síndic alertava, en un informe sobre la segregació escolar, del risc que es consolidi una triple xarxa d’escoles públiques i concertades amb oportunitats educatives diferenciades.
Al districte d’ Horta-Guinardo, s’hi ha adherit 14 centres. Com comentava una companya avui mateix que ha posat el crit en el cel pel risc que suposa fer publica aquesta llista d’escoles innovadores en el moments previs a un període de portes obertes i matriculacions, amb el perill de crear llistes d’escoles innovadores, escoles 21, escoles… i escoles que no participen en cap projecte d’aquests tipus però que el seu projecte educatiu de centre també val la pena, però que de cara a l’opinió pública no valoraran.
Comentaris recents