La defensa del medi ambient és un factor essencial per al futur del planeta. A la nostra associació entenem que la defensa dels factors ambientals que condicionen les nostres vides també cal treballar-les amb transversalitat amb altres àrees (salut, educació, economia, mobilitat…). Es tracta d’aportar el nostre granet de sorra en les reivindicacions i reflexionar, per exemple, entorn de temes com ara la gestió de residus, la reducció del trànsit privat, la gestió dels parcs i jardins, entre d’altres. Podeu consultar totes les entrades que hi estan relacionades clicant a l’etiqueta corresponent del blog:
Contaminació atmosfèrica: A Barcelona els dos principals contaminants continuen sent els òxids de nitrogen i les partícules en suspensió, ambdós produïts fonamentalment a causa del trànsit i l’activitat industrial, i en menor mesura pel trànsit marítim del port. És el tramvia una bona resposta a les demandes socials i ambientals? Cal limitar l’arribada dels creuers. Cal fer una aposta seriosa per l’ús de les energies sostenibles.
Contaminació acústica: la relació entre l’excés de soroll a l’ambient i les malalties cardiovasculars ha estat demostrat en diversos estudis. En concret cada 10 decibels més de soroll dels recomanats per la OMS, es registra un increment del risc d’infart del 14%. En el cas de les persones més grans de 65 anys, aquest risc augmenta fins el 27%. També afecta la nostra capacitat auditiva, la irritabilitat, causa interferències en el son que produeixen: cansament, disminució del rendiment, disminució de la concentració en el treball, alteracions del metabolisme, del sistema nerviós central, del sistema neurovegetatiu, etc. Per tant, és un factor que té un gran impacte a la nostra salut. Les causes són múltiples: el trànsit, l’activitat industrial, a la normativa de terrasses… I les solucions possibles: millorar el transport públic, reducció dels límits de velocitat, una adequada manipulació dels contenidors per part dels operaris de la recollida d’escombreries, regulació de l’oci nocturn al carrer…
Gestió de residus: es tracta de reflexionar sobre els nostres bons i els nostres mals hàbits pel que fa al reciclatge i el medi ambient urbà. Ens cal saber quina altra vida tenen l’oli, el vidre, la roba, les càpsules de cafè, les bombetes i tants altres residus quan els llencem per fer un bon reciclatge? La gestió que es fa a la nostra ciutat és millorable. Quines propostes podem fer per millorar-la? Tenim pel davant el rept de Residu Zero, amb l’objectiu de no dur residus a incinerar i per aconseguir-ho cal un canvi profund sobre el model de separació i de recollida de residus a la ciutat, ja que l’actual s’ha demostrat que no dóna més de si.
Parcs, jardins i zones verdes: Barcelona té molt poc espai verd per habitant i mesures com l’abandonament de l’ús d’herbicides als escocells dels arbres aniran canviant el paisatge urbà, fent-lo més verd. Potser de forma lenta i poc perceptible a l’inici però molt transcendent a la llarga. Tenim pendent la protecció del Parc de Collserola.
Per tirar endavant tots aquests propòsits ens calen mans i mànigues!
Comentaris recents