Entre les entitats convocants s’hi troben: Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Catalunya Camina, Comissions Obreres de Catalunya (CCOO), Confederació d’Associacions Veïnal de Catalunya (CONFAVC), Bicicleta Club de Catalunya (BACC), Federació d’Associacions de Veïns del Baix Llobregat (FAVBAIX), Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Federació d’Associacions de Veïns de Badalona (FAVBDN), Ecologistes en Acció de Catalunya (EaC), Plataforma per a la Qualitat de l’Aire (PQA), Prevenció d’Accidents de Trànsit (P(A)T), Unió General de Treballadors (UGT), Units pel Tram.

Amb la creació d’un manifest i i la convocatòria d’una gran mobilització el pròxim dia 20 de gener, es vol instar a tots els grups municipals de Barcelona al seu vot favorable a la proposta de connexió del Trambaix i el TramBesós, planificada per la Generalitat des de l’any 2001 al Pla Director d’Infraestructures i ja demanada en mocions municipals per L’Hospitalet, Esplugues, Sant Just, Sant Feliu, Badalona, Sant Joan Despí i Sant Adrià. El manifest conté els arguments tècnics, socials, econòmics i ambientals que avalen la connexió. Motius defensats per múltiples estudis que porten sent reivindicats des de la finalització de les obres del TramBaix l’any 2004.

Entre els principals arguments del manifest destasquen els següents:

  • La necessitat d’un transport sostenible que permet cohesionar una Barcelona cada cop més moderna i democràtica, una obra a més ja iniciada que només cal concloure-la.
  • Millora de la comunicació entre 9 municipis de l’Àrea Metropolitana.
  • Connexió directa amb més de 8 línies de metro i altres línies de FGC (metro del Vallès), augmentant la connectivitat de la xarxa de transport i descongestionant el metro.
  • Permetria realitzar el trajecte Z. Universitària- Fòrum en menys de 35 minuts, oferint una capacitat, comoditat i freqüència molt superior a l’actual.
  • La connexió obligaria a revisar l’actual concessió d’explotació, obrint la possibilitat d’avançar cap a un model més públic. 
  • S’impulsaria una reorganització de la xarxa d’autobusos, el que permetria millorar el servei actual, tant pel que fa a freqüències com a distribució pels diferents barris i polígons de la ciutat.