Entrades

Parlem obertament sobre Salut Mental

Dimarts 6 de maig de 17 al 19 h, la Plaça Eivissa  es convertirà en un espai de trobada i reflexió amb motiu de la primera edició de la jornada

               “Parlem obertament sobre salut mental a Horta i Guinardó: teixint salut mental a través de l’art”.

Aquesta iniciativa, impulsada per l’associació Cuida la Vida i diverses entitats del districte, vol fer valdre la importància de la salut mental comunitària i el paper transformador de l’art en els processos de recuperació.

La Fundació Els Tres Turons hi participarà activament amb la intervenció de Marisa Rosa, presidenta de la Fundació, i Andrea Acosta, tallerista del laboratori de creació i membre de la companyia Teatro de Pacotilla. Ambdues formaran part de la sessió “Art, creativitat i processos de recuperació en salut mental: l’experiència en processos de creació escènica col·lectiva”, on compartiran les experiències artístiques impulsades des del Club Social Pol Positiu, com la companyia Teatro de Pacotilla, que promou la inclusió i la participació social a través del teatre.

El programa de la jornada inclou diverses activitats i espais per a la reflexió i la connexió comunitària, com la creació artística col·lectiva, xerrades sobre salut i benestar al barri d’Horta, i altres activitats centrades en l’art com a procés de recuperació.

Aquesta cita vol ser un punt de trobada per a conèixer els projectes i serveis que treballen per la salut mental al barri i per a reflexionar sobre la necessitat de teixir vincles interpersonals i comunitaris a través de l’art. 

 

La Intel·ligència Artificial (IA)

Esteu convidats i convidades a la conferència del proper mes de maig:

Intel·ligència Artificial

 
A càrrec de Bru Aguiló, Sociòleg i Periodista, expert en Drets Digitals.

Quan? Dijous, 8 de maig a les 18:00 h.
On? Biblioteca Can Mariner, carrer del Vent, 1

Organitza: AVV Horta
US HI ESPEREM
 

Conclusions del debat canvi climàtic i salut

Foto: Catalunyaplural.cat

 
Després de la conferencia del proppasssat 3 d’abril: Canvi climàtic i salut. Què podem fer?  a càrrec de Carme Borrell, doctora en Salut Pública de l’Agencia de Salut Pública de Barcelona, es va produir un debat veïnalen relació amb el canvi climàtic i les necessitats del barri. En aquest document es van recollir reflexions i propostes sorgides després de la xerrada. Bàsicament són aquestes:
 
Refugis climàtics i espais públics adaptats
• Necessitat de més refugis climàtics accessibles durant les onades de calor
• Reivindicació de marquesines a les parades de bus que protegeixin del fred i la calor
• Falta d’ombra a les places del barri
• Proposta d’instal·lar jocs d’aigua als espais infantils.

Habitatge i condicions de vida
• Preocupació per l’aïllament tèrmic dels habitatges antics
• Residències de gent gran sense aire condicionat
• Reclamació d’actuacions urgents per part de l’administració.

Salut i nous riscos
• Protecció davant malalties emergents associades a la calor
• Integració de la salut com a eix clau de l’adaptació climàtica.

Mobilitat i contaminació
• La superilla no ha reduït prou les emissions dels cotxes
• Necessitat de fomentar una mobilitat més neta i saludable

Conclusió
• La ciutadania reclama accions climàtiques reals i efectives al barri
• El canvi climàtic és global, però les solucions comencen des del territori
• Cal escoltar la veu del veïnat per impulsar polítiques justes i sostenibles

 

Volem el CUAP a Horta

En una anterior entrada ja us vam informar sobre la disconformitat d’aquesta AVV d’Horta al trasllat del CUAP Horta a l’Hospital de Sant Rafael. En el cartell que avui us enviem podeu veure les entitats que formem part d’aquest reivindicació: volem el CUAP a Horta.

Sembla que la ubicació del CUAP a Sant Rafael encara no és definitiva, o això diuen. Plantegen fer una sessió informativa als veïns. Sí està clar que tots els altres equipaments seran ubicats a la Clota.

En aquest enllaç podeu consultar un resum històric de la ubicació del centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) Horta  2012-2025 

Talls per construcció d’un pou de la xarxa de clavegueram

Des del Districte d’Horta-Guinardó ens fan arribar aquesta informació  del Departament  d’Obres en relació a  la reurbanització de carrer Baix i Alt de Mariner.

“Amb motiu de la construcció d’un pou de la xarxa de clavegueram, cal fer un tall de dues setmanes del carrer Horta. Les afectacions seran:

El tall i els treballs es programen del 07/05/25 al 20/05/25, amb implantació el dia 07/05 a les 09:30h.

  • Queda afectat el recorregut del bus 185, que es desviaria per Porto-Estatut de Catalunya. S’anul·len les parades 1852, 410, 616, 3365 i 615.
  • Caldrà tallar físicament la circulació a la Pl. Eivissa, desviant la circulació pel carrer d’Horta descendent, cap al c. Tajo.
  • Cal un tall previ de circulació al c. Tajo amb el c. Fulton, excepte veïnat i serveis. El desviament serà per Tajo-Torrent de Can Mariner-Martí i Alsina-Chapí-Baixada de la Combinació o bé Tajo-Porto-Plana-Baixada de Rivero-Rivero-Horta.

Es col·locarà tota la cartelleria necessària.

Entenem que és una afectació molt important però del tot necessària per al desenvolupament de les obres i del projecte. La GU, Mobilitat, TMB estan informats.

Sentim les molèsties que es puguin ocasionar”

Bicicletada diumenge 27 d’abril 2025

Horta-Guinardó continua sent un forat negre al mapa de carrils bici de Barcelona, amb greus dèficits de connexió i seguretat.

Amb aquesta bicicletada, posem de manifest que la bicicleta és molt més que un mitjà de transport: és una eina per recuperar l’espai públic, millorar la salut i reduir la contaminació. I, sobretot, un dret que cal garantir a tots els barris de la ciutat, no només als del centre.

Les nostres demandes concretes són: 

1. Que hi hagi un carril bici segregat per tot el llarg del pg. Margall i que conecti amb l’avinguda de l’estatut

2. Millores a tota l’infraestructura ciclista – més ancoratges, interseccions segurs i més bicicletes de Bicing elèctriques

3. Que es connecti Font d’en Fargues a la xarxa ciclista per Av. mare de déu de Montserrat des de C/Camelies

4. Calmar el trànsit del Passeig – 30kmph

5. Protegir la superilla d’Horta

Volem que els veïns i veïnes del Passeig Maragall, i dels carrers al voltant, puguin gaudir d’aquest espai sense que això suposi un impacte a la seva salut, amb una mobilitat sostenible basada en el transport públic eficient i una xarxa ciclista segura i extensa.

Les nostres demandes concretes són: 

1. Millores a la infraestructura ciclista

2. Reorganització de la xarxa dels autobusos del barri

 3. Connectivitat per als vianants

 4. Calmar el trànsit del Passeig

 5. Protegir la superilla d’Horta

                               Saber-ne mes                                   Instagram

                                                               

NO al trasllat del CUAP a Sant Rafael

Amb data 27/03/2025 en la reunió amb la Gerent del Consorci Sanitari de Barcelona, Sra. Mònica Almiñana i Comissió de Salut de la FAVB, s’explica la disconformitat amb les informacions que s’estan plantejant el trasllat del CUAP Horta a l’Hospital de Sant Rafael.

Ens informen que els terrenys estan pendents de cedir. Prioritzat finançament de l’equipament de la Clota per a una segona fase. Ens recorden que estem amb pressupostos prorrogats (tot i que ens informen que han acceptat la despesa real 2024 per al 2025).

Sembla que la ubicació del CUAP a Sant Rafael encara no és definitiva, o això diuen. Plantegen fer una sessió informativa als veïns. Sí està clar que tots els altres equipaments seran ubicats a la Clota.

En aquest enllaç podeu consultar un resum històric de la ubicació del centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) Horta  2012-2025 

Passeig Maragall en bici de forma segura!

 

BICI:ACCIÓ Maragall Respira 🚴‍♂️

Diumenge 27/04 sortim a reivindicar que el veïnat  d’Horta-Guinardó també vol formar part de la ciutat de Barcelona per desplaçar-s’hi en bici de forma segura!
 
Vine a la bicicletada que uneix 5 districtes de la ciutat, al llarg del pg. Maragall! 

Diumenge 27 d’abril al Pg. Maragall 🚴‍♂️

 

Adhesions al manifest per la millora de la salut comunitaria al barri

Al proppassat 20 de març es va celebrar el Consell de Salut del Districte d’Horta-Guinardó i l’1 d’abril el Consell de Dones de Horta-Guinardó. A ambdós Consells vam presentar el Manifest per la millora de la salut comunitaria al barri, posant força amb les raons que ens havíem portat a realitzar-lo i el procés de consens que havíem aconseguit.
Hi va haver interessants debats i la proposta final va estar de posar-lo en les  properes  reunions dels Consells  per així passar a votació i rebre la probable aprovació. Ara ens queda pendent, com a pas prioritari passar a debatre al Consell de Barri, i Consell d’Educació.
Tot i que ja en havíem parlat una mica als mateixos, seguidament mirarem quins poden ser els propers passos i com ens ho fem per assolir alguns dels objectius.
 
Tornem a penjar-lo
Inclou totes les adhesions actuals:
 
Associació de Veïns i Veïnes d’Horta
Associació Cutural HEBE
AFIBROCAT Associació d’Ajuda per la Fibromialgia de Catalunya
Dones d’Horta
AFA Escola Mare Nostrum
Coordinadora d’Entitats d’Horta
Entitat Cultural Els Lluïsos d’Horta
Òmnium Cultural Horta -Guinardó
 

Queixa al districte sobre les obres del mercat

Publiquem la queixa lliurada al Districte d’Horta-Guinardó per manca d’informació sobre les obres del mercat d’Horta.

Horta, 31 de Març del 2025

A L’ATENCIÓ DEL SR. LLUÍS RABELL,

Des de l’Associació de Veïns i Veïnes d’Horta volem expressar el nostre malestar per la manca d’informació prèvia sobre les obres del Mercat d’Horta.

Considerem, que les associacions de veïns i veïnes, teníem que haver rebut aquesta informació de manera anticipada per tal de poder valorar les actuacions i traslladar les preocupacions del veïnat.

Punts que considerem preocupants i que volem resoldre conjuntament: 

  1. Manca de comunicació i/o convocatòria prèvia: No s’ha facilitat cap documentació prèvia a les AVV afectades, deixant-nos sense marge de maniobra per fer aportacions o plantejar alternatives.
  2. Retràs de la inauguració, previst a finals de 2027, però el consistori ha ajornat la data i ara preveu que estigui enllestit el 2028
  3. Disseny del projecte, es una manca de respecte i comprensió envers un edifici històric de 74 anys d’antiguitat, fer una urna de vidre.

Per que diem una urna de vidre? Per que creiem que acabarà fent un sistema hivernacle, i que per tant, requerirà un sistema de climatització constant de 24 hores tot l’any, produint un cost elevat de consum amb conseqüències pel canvi climàtic.

Davant d’aquesta situació, sol·licitem

  • Que es comuniqui de manera formal i detallada a les AVV afectades qualsevol actuació urbanística d’aquesta magnitud amb suficient antelació.
  • Que es convoquin reunions prèvies per recollir l’opinió del veïnat abans de prendre decisions definitives.
  • Que es faciliti tota la documentació tècnica necessària perquè puguem valorar correctament l’impacte de les obres.

La manca de previsió i de comunicació menysprea la funció de les associacions veïnals com a representants legítimes dels veïns i veïnes.

Esperem una resposta per part del Districte i les entitats responsables, i restem a l’espera d’una reunió urgent per abordar aquestes qüestions

Atentament