Entrades

Exigim uns CAPs amb atenció de qualitat

Cues al CAP del c/ Lisboa. Foto de CÈLIA ATSET

La junta de la FAVB ha emès un comunicat exigint CAPs amb recursos i personal suficients per garantir l’assistència presencial, i ha estat publicat tot just ahir, dimecres 23 de setembre. Podeu llegir el text complet en aquest enllaç, aquí us hi oferim un resum.

Uns quants mesos després de la finalització de l’estat d’alarma, encara els CAPs dels barris continuen restringint les visites presencials i ara amb cues a les portes. S’estan vulnerant drets fonamentals com l’accés al professional de referència al·legant temes de seguretat quan altres dispositius com, per exemple, els CUAPs, els hospitals i les consultes privades no tenen aquestes mesures de protecció. ¿Com s’explica, doncs, que les persones amb cita prèvia no puguin estar degudament espaiades en una sala d’espera i no puguin ser ateses pel professional que correspongui? 

Denunciem:

  • Que les administracions (Generalitat, Ajuntament, Consorci…) no compleixen amb les seves obligacions:  dotar els CAPs de personal, mitjans i espais suficients perquè pugui fer la seva feina de forma digna, presencial i amb els estàndards de qualitat.
  • Que s’han destinat 18 milions d’euros a contractar una empresa per fer rastreig de casos o per anunciar la construcció de cinc hospitals de fireta per 50 milions.
  • Que se segueixin mantenint contractes amb empreses com MUTUAM per atendre les persones que viuen a residències quan s’ha demostrat l’incompliment de les seves obligacions.
  • Que es fomenta indirectament les assegurances i les consultes privades.

L’estratègia es desprestigiar el sistema sanitari públic, fomentar l’assegurança i la consulta privada que, per suposat, no visita per telèfon i ara amb l’excusa de la pandèmia, descapitalitzar encara més l’atenció primària. Mai hauríem pensat que arribaríem a la situació de destrossa actual que supera els temps de les retallades i posa en perill el sistema sanitari públic i la nostra salut. Ens indigna que en una situació de vulnerabilitat extrema de la població, els responsables vagin a la seva. 

Utilitzarem tots els mitjans al nostre abast per aconseguir que el sistema de salut respongui a les nostres necessitats, el control adequat per evitar contagis de Covid-19, ser atesos com ens mereixem i participar en les decisions de tot allò que ens afecta.

Comments are closed.