Entrades

Solidaritat

S’acosta Nadal, i un cop més, s’inicia enguany una campanya de recollida d’aliments bàsics que es fa simultàniament als quatre Bancs d’Aliments de Catalunya. El Gran Recapte d’Aliments al 2016 va recollir 4.374.000 kg en més de 1.837 punts de recollida i va comptar amb l’ajuda de 23.715 voluntaris. La fita per a l’edició del 2017 és tornar assolir una xifra similar gràcies a la col·laboració dels voluntaris i donants.

Els Bancs d’Aliments són entitats benèfiques sense ànim de lucre basades en el voluntariat amb l’objectiu de recuperar els excedents alimentaris de les empreses i redistribuir-los gratuïtament entre les persones necessitades del nostre entorn, evitant qualsevol malbaratament o mal ús dels aliments. Els seus principis ètics i objectius bàsics són lloables

Es calcula que actualment, un 20% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya. Aquestes persones requereixen la nostra solidaritat i hi ha situacions d’emergència social que en un moment determinat la fan necessària. Però és la beneficència la que realment ajudarà a aquestes persones? o el que realment necessiten és viure dignament?

La beneficència va començar fa més de cinc segles lligada a l’Església Catòlica i emmarcada en la caritat. El concepte de Justícia Social té poc més de 150 anys i es tracta de la lluita contra la desigualtat, que no queda en mans de la compassió individual, sinó de polítiques socials. 

Malgrat viure en el segle XXI, any darrera any, ens fan bombardeig amb maratons televisius i a les xarxes socials per demanar-nos-en col·laboració. I sovint és la pròpia administració pública que ens ho demana. Gran part de la població, quan va als centres comercials, fa una petita compra que dóna al banc d’aliments i que, a més d’ajudar a gent necessitada, serveix per acomodar en la pobresa les persones que haurien d’exigir els seus drets com a persones dignes que són i que alhora alimenta el negoci i la bona imatge de l’establiment comercial.

Veure cues de gent esperant a rebre menjar no és una imatge edificant per ningú, però és especialment dolorosa per a les persones que es veuen obligades a recórrer a l’almoina per alimentar-se. Per això, penso que en aquestes dates, hauríem de reclamar justícia i no caritat per aquestes persones.

I què podem fer-hi doncs? Tenim una pista en aquest vídeo:

Comments are closed.