Entrades

25 de Novembre: continua la lluita contra les violències masclistes

 

Com cada any, des de l’Associació de veïns i veïnes d’Horta, volem cridar a participar a totes les accions que es realitzaran al barri, i  a la ciutat,  per reflexionar sobre la lluita i eliminar la xacra de la violència masclista. Volem també aprofitar aquest espai per mostrar les dificultats afegides que hi ha hagut aquest any a causa de la Covid-19, donat que les accions de contenció contra el virus que s’han realitzat han trastocat la realitat quotidiana de tothom i en el cas de les dones s’hi ha incrementat la inseguretat.

Segons les dades d’atenció als serveis especialitzats  PIAD, SARA, de l’informe de l’ajuntament de Barcelona , durant l’Estat d’Alarma:

  • El nombre total d’intervencions va ser de 8.566, xifra que contrasta amb el mateix període del 2019, es van registrar 3.577 intervencions i
  • Al PIAD d’Horta s’han realitzat 648

Però les dones en el primer confinament s’han vist afectades en múltiples aspectes, d’aïllament ,  econòmics, increment de les càrregues familiar, que han afectat a la seva salut física i psíquica. Aquestes problemàtiques no afectaven solament a les dones però si ho feien d’una manera molt especial donat que són una gran majoria en els treballs essencials, tenen treballs més precaris i són encara les principals cuidadores de la família.

I això te a veure amb la discriminació i desvalorització  que encara tenen en la societat i les institucions, situació que ve matisada o agreujada segons la classe social, la edat, el lloc de naixement, la ètnia… Lleis com la d’estrangeria no solament no protegeixen a les dones de la tracta amb l’objectiu de l’explotació sexual i altres menes d’explotació, sinó que incrementen el seu risc així com s’ha vist a l’informe de l’ajuntament de Barcelona Es urgent avançar amb mesures de protecció davant la pandèmia que no dificultin encara més la vida. Cal avançar en l’eliminació de les múltiples discriminacions directes i indirectes contra les dones.

Però un des aspectes més greus ha estat el de les  persones que estaven en residències persones grans, persones amb discapacitat o a les  presons. No podem deixar de remarcar la gran mortalitat per Coronavirus a les residències de geriatra, majoritàriament dones i en el nostre districte en tenim un gran nombre. Cal replantejar el model d’atenció a les persones grans, també el mòdel residencial i millorar-ne les formes de gestió. La AVVH apostem per que la societat i  les administracions s’hi  impliquin. 

Llegeix el manifest del Consell de Dones d’Horta-Guinardó amb motiu del 25N

Consulta el Programa d’activitats del Districte d’Horta-Guinardó

Comments are closed.