Entrades

Barcelona no està en venda. No a la Fórmula Fum

Des de l’AVV d’Horta rebutgem l’exhibició de Fórmula 1 al centre de Barcelona que prioritza un model de ciutat basat en grans esdeveniments i la cultura del motor per davant de la salut i el benestar del veïnat.

Dimecres 19 de juny l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya ocuparan el Passeig de Gràcia de Barcelona per a realitzar una exhibició de Fórmula 1 on els vehicles cremaran roda i circularan fins a 100km/h. Els dies previs també hi haurà activitats relacionades que ocuparan la plaça Catalunya.

Denunciem que aquest tipus de macro esdeveniments promouen i construeixen un model econòmic i de ciutat contrari al benestar del veïnat. 

L’Organització Mundial de la Salut i l’Agència de Salut Pública de Barcelona expliquen l’impacte de la mala qualitat de l’aire i el soroll a la salut de les persones que són causa de moltes de les malalties que patim: asma, trastorns del son, malalties cardiovasculars, naixements prematurs, càncer, ictus, diabetis, etc. fins provocar la mort prematura de 2000 persones cada any.

Davant d’aquesta problemàtica, és incongruent  que les administracions organitzin un esdeveniment de promoció de la Fórmula 1 enviant un missatge contradictori a la ciutadania. 

Altrament, en un moment de saturació turística i de malestar ciutadà per la privatització d’espais públics, la ciutat no pot seguir apostant per un model de macro-esdeveniments que centra tots els seus esforços en atraure encara més turistes i visitants. Barcelona ha de deixar de ser una ciutat aparador per tornar a ser per les seves veïnes.

Finalment, cada any hi ha més de 8.000 víctimes en sinistres de trànsit a Barcelona. El principal factor que determina la gravetat de les ferides és la velocitat. Mentre que les administracions diuen apostar per la Visió 0, on no hi hagi cap victima de trànsit al 2050, i es treballa en reduir la velocitat a 30km/h en tots els nuclis urbans, aquesta exhibició promou la conducció temerària i la velocitat. La importància d’una bona educació vial queda reduïda a res si el que es promou des de l’Ajuntament són actituds contràries. 

En definitiva, rebutgem la celebració de l’exhibició de Fórmula 1 a la ciutat, d’igual manera que rebutgem altres macro esdeveniments que no prioritzen la qualitat de vida del veïnat.

És un despropòsit que en una ciutat amb tantes necessitats socials i ambientals es destini un milió d’euros per finançar aquest esdeveniment. 

Les entitats signants demanem a l’Ajuntament i la Generalitat que prioritizin les polítiques que garanteixen i prioritzen  la salut i el benestar del veïnat, per sobre de la captació de més visitants i el model de macroesdeveniments que s’està promovent. Per tant, demanem:

  1. Establir polítiques per evitar la gentrificació i l’expulsió del veïnat de la ciutat.
  2. Treballar per la diversificació econòmica per no dependre del sector turístic 
  3. Prioritzar i fer inversió en la mobilitat activa i sostenible, per aconseguir uns nivells de qualitat de l’aire i soroll que siguin saludables per a la ciutadania
  4. Promoure un model de ciutat que redueixi el turisme i per tant les emissions de contaminants que contribueixen al canvi climàtic.
  5. Aturar la celebració de macroesdeveniments finançats amb diner públic i que no son necessaris per la ciutat. 
  6. Prioritzar la seguretat viària per aconseguir cap víctima en sinistres de trànsit a la ciutat, promovent una reducció de la velocitat.
  7. Protegir l’espai públic per evitar usos privats i promoure el seu ús comunitari

I per tot això, convoquem a la ciutadania a una protesta el proper dimecres 19 de Juny a les 17.30h al carrer Aragó amb Balmes.

Per a més información consulta aquí el document sencer original on trobareu també les entitats i plataformes adherides al comunicat.

Comments are closed.