Entrades

Nova vaga reivindicativa a les escoles

Un cop més les reivindicacions educatives s’han hagut de reclamar amb una convocatòria de vaga. Ahir dijous els docents van ocupar els carrers de Barcelona.

Prèviament a la vaga, membres de diversos sindicats es van tancar al Departament d’Educació per pressionar la Generalitat i intentar arrencar un pacte, però després d’una reunió entre les dues parts, l’intent d’arribar a un acord va fracassar. Les demandes del professorat es fonamenten en l’anàlisi de que ens trobem davant una situació greu:

  • respecte l’any 2010 tenim 62.939 alumnes més i només 329 docents més.
  • El pressupost de 2010 fou de 5.317 milions d’euros, mentre que l’any 2018 va ser de 5.066 milions, això significa que la despesa per alumne encara està 303 euros per sota del que estava l’any 2010.
  • Aquesta pèrdua de finançament ha comportat una pèrdua en la qualitat del servei, però també, de forma important, en les condicions laborals i en la moral del professorat.

Aquí tenim les reivindicacions per part de la majoria dels sindicats:

  • Recuperar l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal (fer 18 hores de classe a secundària i 23 a primària)
  • Reducció de les ràtios
  • Increment de la plantilla en 7.000 docents
  • Garantia que no es tancarà cap grup a l’escola pública.
  • Altres condicions laborals com la reducció de dues hores per als majors de 55 anys, la conversió dels terços de jornada en mitges jornades, el retorn del primer estadi després de sis anys amb efectes retroactius, la consolidació del personal interí, la retirada del Decret de plantilles, entre d’altres

I amb aquestes reivindicacions, ara per ara denegades, només aconseguiríem tornar a la situació de l’any 2010. Tenim bona memòria, però, i sabem que la situació de l’escola, el seu finançament era, i és, molt millorable i que en canvi, hem acumulat greus problemes que tenim sobre la taula sense resoldre. Per esmentar-ne alguns: forta segregació escolar, no tenim una escola inclusiva que acolli totes les capacitats, la innovació tira endavant en alguns centres gràcies al treball en equip dels professors, però està fortament mancada de recursos…

Comments are closed.