Entrades

Xerrada i debat sobre la salut comunitària

Dins les activitats de la Festa Major, El director del CAP Horta, Manel Millan i les metgesses Elvira Centeno i Alba Oliveras ens han parlat en la xerrada d’ahir dels Determinants de la salut i dels Plans de Salut Comunitària. La participació dels assistents en el debat també va ser molt i molt interessant.
Així hem sabut que la salut comunitària no és només anar a la consulta del metge, sino que és un conjunt d’actuacions destinades a millorar la situació de salut de la comunitat en les seves dimensions físiques, psicològiques i socials i que la seva gran força radica en la nostra capacitat col·lectiva d’adaptació positiva als canvis de l’entorn. Es tracta de:
  • Mobilitzar els actius de la comunitat, dels barris, els seus sistemes de suport, normes, aspectes culturals, institucions com ara l’AVV d’Horta, les polítiques i les creences.
  • Identificar i donar resposta a necessitats i determinants socials als quals estan exposats en una tasca comunitària.
  • La participació de la comunitat com a protagonistes del procés.

És a dir, el concepte de salut comunitària va molt més enllà de la consulta al metge que acaba en una recepta de medicaments; l’atenció individual de les necessitats, com ara la manca d’un habitage digne i saludable, l’atenció psicosocial davant l’atur, la creació de tallers sobre l’alimentació, en serien bons exemples.

La salut comunitària a Horta suposarà:

  • Crear la taula de Salut
  • l’Atenció Primària hi juga un rol fonamental en tot aquest afer. Consulteu el vostre metge o la vostra metgessa de família.
 
 
 
 

Comments are closed.